fredag 22 februari 2008

Kanelbullar

Goda nybakade kanelbullar

Klassiska kanelbullar
Tid: ca 2 timmar
ca 25 st
Du behöver:

Deg:
25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g margarin eller smör
½ dl socker
1 tsk kanel
Pensling:
1 ägg

Garnering:
pärlsocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.

Bred ut fyllningen på degen och rulla sedan ihop.
Efter att du rullat ihop degen med fyllningen skär du degen i 1 ½ cm tjocka skivor.
Lägg skivorna med snittytan uppåt i bullformar.

Inga kommentarer: